Uvildig energivejledning har god effekt på Bornholm

Boligejere, der har modtaget gratis uvildig energivejledning på Bornholm, har sat gang i energirigtige renoveringer til en samlet værdi af 23 mio. kroner. Det er konklusionen i en evaluering, som LB Analyse har foretaget for Business Center Bornholm.

Undersøgelsen viser, at energivejledninger fører til energirigtige renoveringer. Halvdelen af alle vejledte boligejere har igangsat energirenovering for i gennemsnit 107.000 kr., og yderligere næsten to tredjedele overvejer yderligere energimæssige tiltag.

Den gratis energivejledning tilbydes boligejere på Bornholm som led i projekt Grønt Byggeri på solskinsøen. Ifølge den nye analyse er der altså kommet god omsætning ud af projektet for de lokale håndværkere.

Det betaler sig for håndværkerne

Projektleder Camilla Sandfeld fra Business Center Bornholm siger:

”Den gratis energivejledning har haft god effekt. Undersøgelsen viser, at håndværkerne ved at investere omtrent 3.300 kr. i gratis, uvildig vejledning opnår gennemsnitligt 53.500 kr. i omsætning.”

Projekt Grønt Byggeri på Bornholm har kørt siden 2011 og er bl.a. finansieret af De Europæiske Strukturfonde og Fornyelsesfonden. Projektet har bl.a. sikret håndværkerne uddannelse til Energivejledere. Den gratis energivejlederordning var oprindeligt planlagt til at ophøre i år, men med udgangspunkt i succesen og de lokale Energivejlederes opbakning er Business Center Bornholm i gang med at kigge på løsninger for at fortsætte ordningen.

Således arbejder Business Center Bornholm på at skabe finansiel opbakning til en permanent og projektuafhængig ordning, der skal finansieres af øens virksomheder, banker, kommune og byggevaremarkeder.

Også i Project Zero i Sønderborg Kommune har man haft succes med gratis, uvildig energivejledning til at få husejerne op ad stolene og i gang med at investere i energirenovering